Waarom hebben leeuwen geen drankprobleem?

05-06-2019

Heb je al eens naar een reportage gekeken over leeuwen? Meestal begint dat met een liefelijk tafereeltje van een paar zebra's of antilopen die rustig en nietsvermoedend wat staan te drinken aan een waterplas. Dan zie je plots (meestal vertraagd) een paar leeuwinnen opduiken. De kudde stuift meteen uit elkaar en zet het op een lopen. De leeuwinnen (de mannetjes zijn immers meestal te lui) jagen een slachtoffer op en uiteindelijk laten ze het een snelle dood sterven en doen zich tegoed aan het verse vlees. Niets nieuws zal je zeggen... Maar heb je ook al eens gekeken naar wat er daarna met zo'n kudde gebeurt? Wanneer ze zien dat de leeuwen aan het eten zijn, dan gaan ze gewoon terug naar het water en drinken ze rustig verder. Dat is toch wel ongelofelijk?

Kan je je inbeelden dat jij rustig naar je werk aan het rijden bent en plots trekt er iemand je portier open, zet een revolver tegen je slaap, sleurt je uit je wagen en rijdt ermee weg. De kans is wel zeer klein dat je nadien gewoon het stof van je kleren klopt, de bus op stapt en de reis naar je werk verder zet. De kans is zeer reëel dat je een serieus trauma hebt opgelopen dat je weken, zelfs jaren kan achtervolgen. Sommige mensen grijpen hierdoor naar de fles omdat alcohol (of andere drugs) tijdelijk kan helpen om met lastige emoties uit het verleden om te gaan.

De oorzaak? Wij zijn mensen en we beschikken over een goed uitgebouwde prefrontale cortex, die er o.a. voor zorgt dat we in de tijd kunnen reizen. Wij kunnen nadenken over het verleden en plannen maken voor de toekomst. In veel gevallen een zeer handig instrument, maar in bovenstaande situatie een zeer grote hindernis die onze gemoedsrust serieus in de weg kan zitten. In minder extreme situaties kan dit deel van ons brein ervoor zorgen dat we gaan piekeren of ons soms laten meeslepen in doemscenario's over wat er allemaal zou kunnen fout lopen. Ook niet bepaald rustgevend of slaap bevorderend. En dan kan het opnieuw gebeuren dat mensen op zoek gaan naar een "oplossing" in de vorm van drank of drugs.

Gelukkig kan je je brein trainen zodat het je minder lastig valt met onaangename herinneringen of minder fijne ideeën over de toekomst. En dan heb je meteen ook minder behoefte om te vluchten in ongezonde pillen of poedertjes...