Psychedelica

Psychedelica of tripmiddelen zijn substanties die je bewustzijn en je perceptie van de realiteit tijdelijk sterk kunnen beïnvloeden. Psychedelische paddenstoelen, LSD, ayahuasca, peyote... behoren tot deze categorie. Hoewel deze middelen minder schadelijk zijn dan bijvoorbeeld cocaïne of alcohol zijn ze toch niet zonder gevaar. Zonder goede voorbereiding, in een foute omgeving en bij (emotioneel) minder stabiele mensen kunnen ze aanleiding geven tot gevoelens van paranoia, angst en (tijdelijke) psychotische episodes. 

Psychedelic-assisted therapy (PAT) is een therapievorm waarbij gebruik gemaakt wordt van psychedelica, een klasse van psychoactieve substanties waarvan het voornaamste effect is dat ze nieuwe of ongewone bewustzijnservaringen mogelijk maken, o.m. door psychologische, visuele en auditieve effecten (een "trip"). Psychedelische stoffen zoals psilocibine (bekend als "magic mushrooms") of MDMA zijn aantoonbaar niet verslavend, en kunnen veilig gebruikt worden onder begeleiding van een therapeut die hiervoor speciaal is opgeleid. 

Verscheidene rigoureuze wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat psychedelische middelen een sterke positieve impact kunnen hebben op de geestelijke gezondheid, vooral voor mensen die lijden onder trauma (PTSD), depressie, angst en verslavingsgedrag. Meer wetenschappelijk onderzoek vind je op de website van Psychedelic Society Belgium.

In België zijn psychedelica (helaas) nog steeds illegaal. In Nederland is het gebruik van psychedelische truffels niet illegaal. Kijk wel goed uit waar en bij wie je terecht komt, want helaas is er geen kwaliteitscontrole van de aanbieders! Ik adviseer om dit ook niet op eigen houtje te gaan uitproberen. In het kader van harm reduction, wil ik wel objectieve informatie geven aan mensen die dit uit eigen beweging toch willen doen. Voor alle duidelijkheid bied ik zelf geen therapie met psychedelica aan.

Het is wel belangrijk om een psychedelische ervaring goed voor te bereiden. Net als bij een verre, avontuurlijke reis zijn er risico's en is het belangrijk om goed te weten waar je naartoe wil gaan en waarom. Wat is je intentie? Waarom wil je zo'n, mogelijke levensveranderende trip, ondernemen? Daarnaast is het goed om te weten waar je kwetsbaarheden zitten (angsten, trauma's...) en hoe je daar best mee kan omgaan. Een goede voorbereiding kan o.a. bestaan uit meditatie, schrijven, rusten, natuurwandelingen, gezond eten... Dit kan ook via gesprekken met een ervaren coach.

Over het belang van meditatie bij psychedelica gaf ik een lezing voor 30NOW. De link naar de video vind je hier.

Piekervaringen kunnen tot de mooiste en meest ingrijpende ervaringen in je leven behoren, maar af en toe ook wel destabiliserend zijn en je in verwarring achterlaten. Na zo'n ervaring kan je ook heel enthousiast zijn en meteen aan de slag willen, misschien zelfs je leven willen omgooien. Maar hoe zet je boeiende inzichten om in de praktijk? Hoe link je spiritualiteit aan realiteit? En wat doe je met gevoelens die blijven "plakken" (onrust, verdriet, angst...)? Of stemmetjes die in je hoofd blijven spoken? Het is niet altijd gemakkelijk om met buitenstaanders te praten over wat je hebt gezien, gevoeld en ervaren. Wil je graag alles op een rijtje zetten of je ervaringen beter integreren in je leven? Dan wil ik je daar graag bij coachen. In de folder hieronder vind je meer informatie.


Fantastic Fungi en How to change your mind zijn twee boeiende documentaires over dit onderwerp. "Verruim je geest" van Michael Pollen en "Een nuchtere kijk op psychedelica" van Michiel van Elk zijn twee aanraders om je in te lezen. Zelf moest ik het 20 jaar geleden doen met "The doors of perception" van Aldous Huxley. In mijn boek "Een ongewoon gesprek met sla. Memoires van een reiziger in drugland." vind je vanaf p. 137 mijn ervaringen met verschillende bewustzijnsveranderende middelen.