Onze aanpak
Tijdens een eerste verkennende gesprek leren we elkaar beter kennen. Jij vertelt over je probleem of wat je wil veranderen. Ik stel heel wat vragen om een duidelijk beeld te krijgen van jou en je problematiek. Het is belangrijk om te beseffen dat een verslavingsprobleem eigenlijk een oppervlakkig probleem is. Meestal zitten de wortels ervan in een diepere laag. Verwacht dus geen tips en tricks, maar een gezamenlijke ontdekkingstocht naar de bron van de verslaving. Na dit eerste gesprek kan je beslissen of deze aanpak iets is voor jou of niet. Indien je beslist om verder te gaan, vraag ik jou om je te engageren voor een traject van 5 sessies.
Ik maakt niet alleen gebruik van gesprekstechnieken, maar werk ook met foto's, tekeningen, gevoels- en waardenkaartjes, opstellingen, ademhalingsoefeningen, meditatie... om verder te gaan dan het verhaal en samen te onderzoeken waar de oorzaak of de kern van de verslaving zit.
Ook Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een aanpak die goed werkt. Meestal gaan mensen op zoek naar een coach wanneer ze ergens vanaf willen: een bepaald gedrag, vervelende gedachten, angstige of depressieve gevoelens... Dit noemen we "experiëntiële vermijding". Het doel van ACT is gedragsverandering te realiseren door niet langer te vechten tegen ongewenst gedrag (bijv. te veel drinken of drugs gebruiken) of door te vluchten voor negatieve gevoelens en gedachten, maar juist door deze gevoelens te aanvaarden (= acceptatie) en afstand te nemen van gedachten (= defusie).
Tijdens de sessies focussen we niet zozeer op waar je vanaf wil, maar vooral op wat je wel belangrijk vindt in je leven (= waarden) en hoe je stap voor stap hier naartoe kan werken (= toegewijde actie). Meestal is het gedrag waar je vanaf wil slechts een oppervlakkig symptoom van iets dat eronder zit, maar dat je niet wil/kan zien.
Ons brein is zeer goed ontwikkeld om problemen op te lossen, maar sommige problemen kan je nu eenmaal niet oplossen. Een leven zonder lijden of permanent geluk is een illusie. ACT leert je vaardigheden om aan te pakken wat je wel kan veranderen en te aanvaarden wat je niet kan veranderen.
De aanpak is ervaringsgericht. We maken gebruik van doe-oefeningen, metaforen en mindfulnessoefeningen. Er wordt je ook gevraagd om hier thuis verder mee aan de slag te gaan.
Hoewel wetenschappelijk onderzoek aantoont dat ACT wel degelijk werkt, is het geen tovermiddel. Werken aan jezelf vraagt moed en doorzettingsvermogen. Ik zal met veel enthousiasme aan de zijlijn supporteren en misschien heel af en toe een mogelijke richting suggereren als je het écht niet meer weet. Jij bent diegene die de wedstrijd loopt of de match speelt!