Onze visie op drugs

Voor veel mensen is drugs een ver van mijn bed show tot ze ermee geconfronteerd worden en dan worden sommigen soms heel emotioneel. Nochtans zijn drugs van alle tijden en alle culturen. Vaak zijn drugs verboden (bijv. cannabis, cocaïne...) of aan strenge regels onderworpen (bijv. morfine), andere worden dan weer toegelaten (bijv. alcohol en sigaretten). Meestal heeft dit weinig te maken met gezondsmotieven, maar wel met politieke, economische of culturele redenen.

Om dit meer rationeel te bekijken, kan je best de focus verruimen. Niet alleen het MIDDEL (type drug, kwaliteit, sterkte, hoeveelheid...) is belangrijk, maar ook de MENS die gebruikt (leeftijd, karakter, motivatie...) en het MILIEU waarin je gebruikt (alleen, met vrienden, op het werk...).

Drugs (alcohol, speed, cannabis, cocaïne, slaappillen...) op zich zijn nooit goed of slecht. De kwaliteit van bepaalde illegale drugs kan natuurlijk te wensen overlaten, maar uiteindelijk bepaalt de manier hoe je ermee omgaat of je ermee in de problemen raakt of niet. Als je regelmatig alcohol, cannabis of andere drugs gebruikt omdat je je niet goed voelt, omdat je gestresst bent, omdat je niet kan slapen, omdat je problemen hebt, omdat je veel piekert... dan kan dit op korte termijn heel goed helpen, maar op langere termijn riskeer je afhankelijk te worden. Wie drugs gebruikt om weg te vluchten van zichzelf, komt vroeg of laat in de problemen.

Er is een tijd om te feesten en te genieten van het leven en daar komt vaak drugs bij kijken (bijv. alcohol, cocaÏne...). Op zich is daar niets mis mee. Maar er is ook een tijd om te werken, jezelf te ontplooien, volledig aanwezig te zijn, klaar te staan voor anderen... In die omstandigheden zal middelengebruik sneller tot problemen leiden.